Tuesday, September 16, 2008

Asam Pedas Ikan Pari Sri Batrisya, Chicken Chop

TRY LA CONFIRM SEDAP PUNYER.. XCAYE KER.... HEHEHE

Asam Pedas Ikan Pari Sri Batrisya

Bahan-Bahan:
Satu papan ikan pari di potong kecil
3 sudu besar bawang merah (blend)
4-5 sudu besar cili kering (blend)
2 inci halia (tumbuk)
3 batang serai (diketuk)
1 sudu kecil biji sawi
1 mangkuk asam jawa
2-3 inci belacan
8-9 bendi kecil
Sedikit garam and serbuk perisa
3-4 tangkai daun kesum
Sedikit serbuk kunyit
Minyak yg sederhana

Cara:
1.Tumiskan bawang, halia, cili kering, serai,daun kesum and biji saga.
2. Gaul air asam jawa dgn belacan and masukkan dlm tumisan. (estimate kuah ikut sukatan sendiri).
3. Make sure kuah pekat sikit, lepas mendidih masukkan garam,serbuk perisa and sedikit kunyit serbuk.
4. Dah mendidih masukkan bendi dan ikan.
5. Jgn biar ikan terlalu lama masak

Cadangan Hidangan:
If pedas and pekat kuat lagi sedap.Makan PANASS2 baru sedap

Chicken Chop


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (diambil peha dan dada)
1 biji telur
1 biji tomato
1 helai daun salad
Sedikit daun pasli
Sedikit lada sulah
20 gm potato chip (digoreng)
20 keping biskut tawar (dikisar halus
Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam) Bahan sos:
1 biji lada buah
1 biji bawang besar
2 sudu besar sos cili
½ batang lobak merah
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos lea & perrin
2 ulas bawang putih (dicincang halus)

Cara:
Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam. Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan

Kerabu mangga
Bahan-Bahan:
2 biji mangga-diparut
1 sudu gula
2 sudu besar udang kering
2 biji cili padi
3 ulas bawang merah
sedikit garam
1 biji limau nipis

Cara:
Goreng udang kering dan tumbuk.cili padi dipotonng halus.bawang merah diracik.
campurkan kesemua bahan dan gaul.pecahkan air limau nipis.

Cadangan Hidangan:
Sedap dimakan segera. Panas2 Baru SEDAPPPPP....

No comments: